ΔΡΑΣΕΙΣ: ΠΩΣ ΜΠΟΡΩ ΝΑ ΒΟΗΘΗΣΩ ?


Χρήσιμες συμβουλές
- Βασικές αρχές πρώτων βοηθειών στα άγρια πουλιά (ΑΝΙΜΑ)
(Οδηγός σε μορφή PDF)
Σύντομος Οδηγός Πρώτων Βοηθειών για τα άγρια ζώα που ζουν δίπλα μας
Βρήκατε ένα τραυματισμένο άγριο ζώο; Τι μπορείτε να κάνετε;

Κάθε βόλτα που κάνουμε στη φύση ή μέσα στην πόλη, όπου ζούμε, μας δίνει την ευκαιρία να έρθουμε σε επαφή με την άγρια ζωή που ζει εκεί. Υπάρχουν φορές που ένα ζώο μπορεί να χρειαστεί τη βοήθειά μας, είτε γιατί για κάποιο λόγο δε βρίσκεται στο φυσικό του περιβάλλον, είτε γιατί είναι τραυματισμένο ή ορφανό. Τι κάνουμε σε αυτές τις περιπτώσεις; 
Πουλιά: Αν ένα ενήλικο πουλί δε μπορεί να πετάξει και να μας αποφύγει, τότε σχεδόν πάντα χρειάζεται βοήθεια. Βρείτε γρήγορα ένα χαρτόκουτο, στρώστε το με εφημερίδες ή χαρτί κουζίνας και ανοίξτε του μικρές τρύπες. Το μέγεθος του χαρτόκουτου πρέπει να είναι τέτοιο ώστε το πουλί να μπορεί να σταθεί όρθιο αλλά να μη μπορεί να κάνει περιττές κινήσεις. Αν δε μπορείτε να βρείτε κουτί, μπορείτε να τυλίξετε απαλά το πουλί σε μια πετσέτα ή μπλούζα (σαν να είναι μέσα σε σακί), ή να το βάλετε σε ένα σακίδιο πλάτης, αφού δημιουργήσετε τον απαραίτητο χώρο. Πιάστε το πουλί με ένα πανί αποφεύγοντας το ράμφος και τα νύχια του αν είναι αρπακτικό, ή τη μύτη του αν είναι ερωδιός ή γλάρος. Τοποθετήστε το μέσα στο κουτί αφού του δώσετε προσεκτικά λίγο νερό σε φυσική θερμοκρασία. Αφήστε το κουτί στο πιο ήσυχο μέρος του σπιτιού, στα ζεστά αν είναι χειμώνας και στα δροσερά αν είναι καλοκαίρι. Επικοινωνήστε αμέσως με την ΑΝΙΜΑ για περισσότερες οδηγίες, γιατί μια λάθος κίνηση μπορεί να κοστίσει τη ζωή του πουλιού.
Νεοσσοί (μωρά πουλιά): Την άνοιξη και στις αρχές του καλοκαιριού είναι πολύ πιθανό να βρείτε νεοσσούς που φαίνονται εγκαταλελειμμένοι και να θελήσετε να τους βοηθήσετε. Προσοχή όμως! Δε χρειάζονται όλα τα μωρά τη βοήθειά μας! Συχνά οι γονείς είναι κάπου γύρω και το καλύτερο που έχουμε να κάνουμε είναι να βάλουμε το μωρό κάπου ψηλά και να το αφήσουμε ήσυχο, ώστε να το πάρουν οι γονείς του. Λεπτομερείς οδηγίες για κάθε είδους νεοσσό, σχετικά με το ποια τροφή πρέπει να λάβει και πώς να το φροντίσετε μέχρι να επικοινωνήσετε με ένα κέντρο περίθαλψης, μπορείτε να συνδεθείτε στην ιστοσελίδα της ΑΝΙΜΑ.
Μην ξεχνάτε ότι σκοπός είναι πάντα να ξαναγυρίσει το άγριο ζώο στο φυσικό του χώρο, να επανενταχθεί δηλαδή στην άγρια φύση. Αν κρατήσετε το ζωάκι περισσότερο από όσο χρειάζεται, η επανένταξή του θα καταστεί αδύνατη και στις περισσότερες περιπτώσεις θα έχει κακό τέλος.
Χελώνες: Συχνά βρίσκονται χελώνες χτυπημένες από αυτοκίνητα ή γεωργικά μηχανήματα με σπασμένο κέλυφος. Μεταφέρετε προσεκτικά το ζώο για να μη χειροτερέψει το σπάσιμο και τοποθετήστε το σε ένα χαρτόκουτο με πολλές εφημερίδες για πάτο. Αν το τραύμα του είναι λερωμένο με χώματα ή χόρτα μπορείτε να το ξεπλύνετε με λίγο χλιαρό νερό. Μετά καλύψτε το με γάζα ή πανί για να αποφευχθεί η περίπτωση μόλυνσης από μύγες και λοιπά.
Θηλαστικά: Οι αλεπούδες και τα κουνάβια δαγκώνουν άσχημα. Αποφύγετε πάση θυσία τα δόντια τους. Οι σκαντζόχοιροι είναι λιγότερο επικίνδυνοι. Ρίξτε πάνω στο ζώο ένα χοντρό πανί, σακάκι ή κουβέρτα. Αν είναι αρκετά ζωηρό, το καρτόκουτο δεν είναι κατάλληλο. Βρείτε ένα κλουβί μεταφοράς γάτας ή σκύλου ή δύο πλαστικά «καφάσια του μπακάλη» που θα τα τοποθετήσετε το ένα πάνω από το άλλο
Νεογνά: Αν βρείτε ένα νεογνό (ελαφάκι ή ζαρκαδάκι, αλεπουδάκι, κουναβάκι, σκαντζοχοιράκι κτλ), μην το αγγίξετε και μην το μετακινήσετε αν δεν είστε σίγουροι ότι είναι εγκαταλελειμμένο. Ειδικά τα ζαρκαδάκια, η μάνα τους τα αφήνει συχνά μόνα τους πολλές ώρες και τα επισκέπτεται το σούρουπ για να τα θηλάσει. Αν φυσικά το ζωάκι είναι τραυματισμένο, γεμάτο παράσιτα και φαίνεται άρρωστο, τότε χρειάζεται βοήθεια και πρέπει να επικοινωνήσετε με ένα κέντρο περίθαλψης ζώων.

(Πηγή: ΑΝΙΜΑ, http://www.wild-anima.gr/)

Πρωτοβουλίες – Δράσεις 

- «Πράσινες Ημέρες» για το Δέλτα Έβρου: πάνω από 300 μαθητές στις εκδηλώσεις
Την Παρασκευή 18 Μαΐου 2012, ο Φορέας Διαχείρισης Εθνικού Πάρκου Δέλτα Έβρου υλοποίησε την εκδήλωση«Πράσινες Ημέρες για το Δέλτα Έβρου – Δέλτα Έβρου και Μετανάστευση» με θέμα την μεγάλη αξία του ομώνυμου υγροτόπου για την ανοιξιάτικη μετανάστευση των πουλιών. Η εκδήλωση πραγματοποιήθηκε στο 1ο Δημοτικό Σχολείο Αλεξανδρούπολης και αποτέλεσε μέρος των εορταστικών εκδηλώσεων «Ελευθέρια 2012» που διοργανώνει ο Δήμος Αλεξανδρούπολης.
Στην εκδήλωση συμμετείχαν πάνω από 300 μαθητές Δημοτικών Σχολείων της Αλεξανδρούπολης. Οι δραστηριότητες στις οποίες συμμετείχαν οι μαθητές περιλάμβαναν: ενημερωτική προβολή για τη μετανάστευση των πουλιών, περιβαλλοντικά παιχνίδια, κατασκευές, ζωγραφική και διαγωνισμό με αναμνηστικά δώρα. Σε όλα τα παιδιά μοιράστηκε έντυπο υλικό από το Δέλτα Έβρου.

- Παγκόσμια πρωτοβουλία για τη διάσωση των οικοτόπων που κινδυνεύουν
Συμφωνία συνεργασίας για τη διάσωση που οικοσυστημάτων που βρίσκονται στα πρόθυρα της εξαφάνισης θα υπογράψουν την επόμενη εβδομάδα επιστήμονες από βοτανικούς κήπους σε όλο τον κόσμο. Πρόκειται για ένα φιλόδοξο project με στόχο τη διάσωση τουλάχιστον 100 κρίσιμων οικοσυστημάτων την επόμενη εικοσαετία. Στο πλαίσιο του προγράμματος οι επιστήμονες θα προσπαθήσουν να σώσουν πολύτιμα δάση στο νότιο Περού, που κινδυνεύουν με ολοκληρωτική καταστροφή λόγω της αποψίλωσης, καθώς και δάση στα βουνά της Κένυας, που φιλοξενούν πλούσια χλωρίδα και πανίδα όμως αποψιλώνονται για την καλλιέργεια φυτειών τσαγιού. 
Το project θα υλοποιηθεί από τη «Συμμαχία για την Οικολογική Αποκατάσταση», που σχηματίστηκε μετά από έκκληση των Ηνωμένων Εθνών για αποκατάσταση του 15% των κατεστραμμένων οικοσυστημάτων παγκοσμίως μέχρι το 2020 και στους κόλπους της περιλαμβάνει βοτανικούς κήπους από την Κίνα, τη Βραζιλία, τη Χαβάη, την Κένυα, το Μεξικό, τη Νότιο Αφρική, τη Βενεζουέλα και πολλές άλλες χώρες.
Κάποιοι από τους πλέον απειλούμενους οικοτόπους έχουν υποστεί ανυπολόγιστη καταστροφή λόγω της αποψίλωσης για την καλλιέργεια και την κτηνοτροφία, αλλά και λόγω των εξορύξεων. Σε αυτό το πλαίσιο απαιτούνται πολύ προσεκτικοί χειρισμοί για την αποκατάσταση της ποιότητας του εδάφους αλλά και για να διασφαλιστεί ότι τα φυτικά είδη θα αναπτυχθούν με τη σωστή σειρά πριν επιστρέψουν στην περιοχή τα ζώα και η άγρια ζωή. Οι επιστήμονες των βοτανικών κήπων που συμμετέχουν στο έργο θα προσπαθήσουν να βρουν τους καλύτερους τρόπους για να αποκαταστήσουν τους απειλούμενους οικοτόπους. Όπως γνωστοποιήθηκε, μεταξύ άλλων θα χρησιμοποιήσουν τράπεζες σπόρων, που σήμερα διαθέτουν πολλά είδη από την παγκόσμια χλωρίδα. Το έργο έχει λάβει αρχική χρηματοδότηση 50 εκατομμύρια λίρες Αγγλίας και οι ακριβείς τοποθεσίες των 100 οικοτόπων θα ανακοινωθούν αργότερα, εντός του 2012.
(Πηγή: Econews, http://www.econews.gr/2012/05/21/project-diaswsi-oikotopoi/, 21 Μαΐου 2012)

Δεν υπάρχουν σχόλια: