ΕΡΕΥΝΑ ΓΙΑ ΤΙΣ ΑΓΟΡΕΣ ΒΙΟΚΑΛΛΙΕΡΓΗΤΩΝ ΚΑΙ ΑΓΟΡΕΣ ΑΓΡΟΤΩΝ ΣΤΟΝ ΚΟΣΜΟ ΚΑΙ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ.


  • Η σημασία της άμεσης διάθεσης της τροφής στην Ελλάδα του 2010 

ΈρευναΗ απευθείας διάθεση της τροφής από τους παραγωγούς στους καταναλωτές θεωρείται μια νέα καταναλωτική τάση στην Ελλάδα, η σημασία της οποίας δεν έχει αναγνωρισθεί ακόμη. Πρόκειται όμως για μια παγκόσμια πρακτική που εφαρμόζεται εδώ και δεκαετίες γνωρίζοντας θεαματική διάδοση. Στην Ιταλία λειτουργούν 208 αγορές βιοκαλλιεργητών και περισσότερες από 500 αγορές αγροτών, στην Αγγλία 500 αγορές αγροτών, στη Γερμανία 360 αγορές και 40.000 γεωργοί που πουλάν τα προϊόντα τους από το αγρόκτημα, στην Αυστρία 376 αγορές αγροτών και 20 αγορές βιοκαλλιεργητών, στις ΗΠΑ 5.274 αγορές αγροτών και στην Ιαπωνία 13.538 αγορές αγροτών.

Στη χώρα μας η απευθείας διάθεση δεν υφίσταται, με εξαίρεση το πολύ μικρό ποσοστό των αγροτών που συμμετέχουν στις συμβατικές λαϊκές αγορές, και κυρίως τις 38 αγορές βιοκαλλιεργητών που είναι και οι μοναδικές αγορές αγροτών στην Ελλάδα. Περιστασιακά και αποσπασματικά γίνονται πωλήσεις και από τα αγροκτήματα ή από τις ελάχιστες πραγματικά αγροτουριστικές εκμεταλλεύσεις της χώρας μας.

Κάθε χώρα που εφαρμόζει αγροδιατροφική πολιτική εντάσσει την απευθείας διάθεση στον πολιτικό σχεδιασμό του εκάστοτε Υπουργείου Γεωργίας, με τις αγορές των αγροτών και τις αγορές των βιοκαλλιεργητών να αποτελούν κεντρικό άξονα.
Εδώ θα βρείτε το πλήρες κείμενο της έρευνας.


Η απουσία συγκροτημένης Εθνικής Αγροδιατροφικής Πολιτικής καθώς και η έλλειψη συγκροτημένης πολιτικής για την απευθείας διάθεση των εγχώριων γεωργικών προϊόντων είναι από τα βασικότερα αίτια για την μείωση του αγροτικού εισοδήματος, την αύξηση των τιμών για τους καταναλωτές και την ύπαρξη μίας αγοράς που δομικά λειτουργεί με όρους ολιγοπωλίου. Ταυτόχρονα εισάγουμε το 40% της τροφής που καταναλώνουμε, οι εξαγωγές μας βρίσκονται σε ελεύθερη πτώση, και η διατροφική μας αυτάρκεια είναι ήδη χαμηλή (60%) και σταθερά μειούμενη.

Στη χώρα μας το πρώτο πολύ θετικό βήμα που έγινε ποτέ είναι η σύσταση της Εθνικής Επιτροπής για τη Μεσογειακή Διατροφή, που φαίνεται ότι αποσκοπεί σε μία ολιστική αντιμετώπιση του αγροδιατροφικού ζητήματος.

Το άμεσο βήμα που μπορεί άμεσα να στηρίξει την ελληνική διατροφή με ελληνικά προϊόντα και την αγροτική παραγωγή με οικολογική συνείδηση και πράξη που δεν είναι άλλη από την Βιολογική Γεωργία, είναι η νομική κατοχύρωση των αγορών βιοκαλλιεργητών που λειτουργούν επιτυχώς για 15 χρόνια.
Όλα αυτά αλλά και μια εικόνα για τον τρόπο με τον οποίο τα παραπάνω ζητήματα αντιμετωπίζονται στην υπόλοιπη Ευρώπη αλλά ακόμα στην Αμερική και την Ιαπωνία, διαπραγματεύεται έρευνα που εκπονήθηκε από την Ομοσπονδία Ενώσεων Βιοκαλλιεργητών Ελλάδας και τους Συλλόγους των Αγορών Βιοκαλλιεργητών.

Η έρευνα αυτή αποσκοπεί στο να συμβάλλει στον διάλογο για την συγκρότηση της Εθνικής Αγροδιατροφικής Πολιτικής καθώς και στην ανάδειξη της σπουδαιότητας για τον αγροτικό κόσμο και των καταναλωτών της ύπαρξης και ανάπτυξης του θεσμού των αγορών βιοκαλλιεργητών.

Δεν υπάρχουν σχόλια: